Tudomány

Perseida-est a Bükki Nemzeti Parkban

Administrator

2010. 07. 29. 12:11

Csillagászestet rendez az Egerhez közeli Felsőtárkányban augusztus 13-án a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.
Korábban a témában:

A rendezvény apropóját az szolgáltatja, hogy augusztusban a Föld közelében fog járni a Perseida meteorraj, amely látványos “csillaghullást” eredményez.

Az augusztusi meteorhullást, melyet a magyar néphagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevez, már több mint kétezer évvel ezelőtt is észlelték és lejegyezték kínai csillagászok.

Ebben az égi jelenségben és más nyáresti csillagképben gyönyörködhetnek a Felsőtárkányba kilátogatók.

A program Mikó Attila (Hell Miksa Csillagászati Közhasznú Egyesület) előadásával kezdődik, amelyen a csillagképek olvasásával és az égi jelenségek magyarázatával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd távcsöves megfigyelés keretében tapasztalhatják meg a hallottakat saját szemükkel is – közölte a nemzeti park.

Perseidák

A Perseida meteorrajt felépítő milliárdnyi porszemet a ma 109P/Swift-Tuttle néven ismert üstökös szórta szét a Naprendszerben. Az apró porszemek sebessége 200 000 kilométer óránként, így a légkör sűrűbb részeibe érkezve látványos tűzijátékot produkálva égnek el és fejezik be égi pályafutásukat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.