Tudomány

Kész a legrészletesebb Mars-térkép

Interaktív formában tekinthető meg a közel 21 ezer képkockából álló Mars-térkép.

A NASA szondájára szerelt, hőkibocsátást érzékelő képalkotó rendszer, aTHEMIS, a Mars körül keringve 2002 óta készíti azokat a felvételeket, amelyekből az eddigieknél sokkal részletesebb térkép készülhetett a vörös bolygó geológiájáról.

A képek egy gigantikus mozaikká összeillesztve 100 méteres felbontással mutatják be a bolygó felszínét. A nappali felvételekből készült domborzati térkép interaktív formában tekinthető meg: NASA Mars-térkép. A közel 22 gigabájt méretű képeket 48 fájlra bontva le is lehet tölteni.

A 2001 októberében elindított Mars Odyssey űrszonda 2001 októberében érkezett meg a Marshoz, ahol bolygó körüli pályára állva 2002 februárjában kezdte meg tudományos célú működését.

“Az Odyssey által begyűjtött adatok évekre elegendő munkát adnak a szakembereknek” – mondta Jeffrey Plaut, a kutatások egyik vezetője hozzátéve, hogy a THEMIS képei adják az alapját például azoknak a nemzetközi kutatásoknak, amelyek a Marson található ásványi anyagok összetételét és ezeknek felszíni előfordulását vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik