Tudomány

Tutanhamon harci szekerét New Yorkba szállítják

A kocsi végzetes szerepet játszott az ifjú uralkodó életében.

“Ez az első alkalom, hogy a harci szekér elhagyja Egyiptom földjét. Ahogy egyre többet és többet tudunk meg Tutanhamon haláláról, rájöhetünk, hogy ez a harci szekér fontos szerepet játszik abban a kirakós játékban, amelyet évtizedek óta próbálunk megoldani” – hangsúlyozta Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője, aki szerint a harci szekér szerdán indul útnak.

Egyiptom “főrégészének” hétfői nyilatkozata szerint előfordulhat, hogy Tutanhamon erről a harci kocsiról eshetett le egy vadászat alkalmával, s e baleset vezetett végül a fáraó korai, 18-19 éves korában bekövetkezett halálához – olvasható a CNN honlapján.

A New York-iak életében egyszeri alkalom, hogy megtekintsék azt a tárgyat, amely ily végzetes szerepet játszott az ifjú uralkodó életében.

A Tutanhamon végső nyughelyét 1922-ben felfedező Howard Carter a harci szekeret a sírkamra előterének délkeleti csücskében találta három másik harci szekérrel egyetemben.

A brit régész könnyű szerkezetűként írta le a harci szekeret, amelynek igencsak elhasználódtak az abroncsai, mintha rendkívül sokat használták volna vadászatkor vagy gyakorlatozásra.

A harci szekérnek még áprilisban meg kellett volna érkeznie a New York-i kiállításra, ám az izlandi vulkánkitörés és hamufelhő miatti légtérzárlat okán útját elhalasztották.

Dokumentumfilm a híres 1922-es feltárásról:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik