Tudomány

Tutanhamon harci szekerét New Yorkba szállítják

Administrator
Administrator

2010. 07. 27. 08:11

A kocsi végzetes szerepet játszott az ifjú uralkodó életében.
Korábban a témában:

“Ez az első alkalom, hogy a harci szekér elhagyja Egyiptom földjét. Ahogy egyre többet és többet tudunk meg Tutanhamon haláláról, rájöhetünk, hogy ez a harci szekér fontos szerepet játszik abban a kirakós játékban, amelyet évtizedek óta próbálunk megoldani” – hangsúlyozta Záhi Havvász, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács vezetője, aki szerint a harci szekér szerdán indul útnak.

Egyiptom “főrégészének” hétfői nyilatkozata szerint előfordulhat, hogy Tutanhamon erről a harci kocsiról eshetett le egy vadászat alkalmával, s e baleset vezetett végül a fáraó korai, 18-19 éves korában bekövetkezett halálához – olvasható a CNN honlapján.

A New York-iak életében egyszeri alkalom, hogy megtekintsék azt a tárgyat, amely ily végzetes szerepet játszott az ifjú uralkodó életében.

A Tutanhamon végső nyughelyét 1922-ben felfedező Howard Carter a harci szekeret a sírkamra előterének délkeleti csücskében találta három másik harci szekérrel egyetemben.

A brit régész könnyű szerkezetűként írta le a harci szekeret, amelynek igencsak elhasználódtak az abroncsai, mintha rendkívül sokat használták volna vadászatkor vagy gyakorlatozásra.

A harci szekérnek még áprilisban meg kellett volna érkeznie a New York-i kiállításra, ám az izlandi vulkánkitörés és hamufelhő miatti légtérzárlat okán útját elhalasztották.

Dokumentumfilm a híres 1922-es feltárásról:

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

3d illustration of city quarter construction with crane over black background

Lakáskassza: kétharmad a kormány ellen

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.