Tudomány

Hatalmas kultikus hely állt Stonehenge tőszomszédságában

A Stonehenge "cölöpváltozatát" tárták fel a Salisbury-síkságon alig egy kilométerre a híres kőkörtől.

A virtuális technológia segítségével a Birminghami és a Bradfordi Egyetem, a bécsi Ludwig Boltzmann Intézet, az English Heritage örökségvédelmi szervezet régészei A Salisbury-síkságon találtak egy körárkot mindössze 900 méterre Stonehenge-től. A kör átmérője 25 méter, alig 5 méterrel kisebb, mint a nevezetes kőépítményé. A két őskori létesítmény nagyjából egyidős, 4500 éves lehet.

A cölöpépítmény, amelynek két bejárata van – északkeleten és délnyugaton, egy ősi nekropoliszt vett körül, ahová 500 éven át temetkeztek.

“Ez az első monumentális kultikus építmény, amelyet azelmúlt 50 év során felfedeztünk” – hangsúlyozta a három éve tartó régészeti projekt vezetője, Vince Gaffney, a Birminghami Egyetem professzora, aki szerint a felfedezés új megvilágításba helyezi a térséget.

Azt nem lehet tudni, hogy miféle rituáléknak adott helyet a körárok amely sokban Woodhenge-re emlékeztet.

Woodhenge

a Stonehenge-től körülbelül 3 kilométerre északkeletre helyezkedik el, s 1925-ben fedezték fel légi felvételek segítségével. Kör alaprajzú árkait és sáncait az északkeleti oldalon bejárat szakítja meg. Belső terében 168 cölöplyuk nyomait találták, amelyek 6 koncentrikus sorban helyezkednek el. Az 1970-es években végzett ásatások során Woodhenge-ben egy három év körüli gyermek maradványait találták meg, akinek kettéhasított koponyáját a kör közepén temették el, így a lelet felvetette az emberáldozat lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik