Tudomány

Kőkorszaki műpéniszt találtak Svédországban

A szexuális játékszerek nem jelenkori találmányok, erről tanúskodik az a Svédországban a múlt héten előkerült kőkorszaki csontfaragvány.

A csontfaragvány Motalában, egy középső kőkorszakbeli lelőhelyről került elő, ahol már számos, a Kr. e. 6000 és Kr. e. 4000 közötti időszakból származó műtárgyat találtak. Sok csonttárgy is előkerült a térségben, noha a szerves anyagok az évezredek során általában megsemmisülnek.

Mint a régész kifejtette, természetesen nem gondolkodhat senki a mezolitikum emberének a fejével, de a 12 centiméter hosszú és 2 centiméter átmérőjű, agancsból készült tárgy egyértelműen műpéniszre hasonlít.

Az nem biztos, hogy a tárgynak valóban szexuális rendeltetése volt, használhatták valamiféle eszközként is, ugyanis míg egyik végét legömbölyítették, a másikat kihegyezték. Ily módon alkalmazhatták például kovakődarabkák felaprítására. Az sem világos, hogyha valóban eszköz volt, férfiak vagy nők használták-e, esetleg mindkét nem képviselői.

A régészeti feltárások során nemritkán kerülnek elő ókori szexuális szimbólumok, ám ezek többnyire feminin, a Föld termékenységét megjelenítő jelképek. Kőkorszaki fallikus tárgy öt évvel ezelőtt került elő Németországban, ahol 28 ezer éves, kőből faragott “műpéniszt” tártak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik