Élet-Stílus

Északra tereli a fertőző betegségeket a klímaváltozás

Eleget emelkedett az átlaghőmérséklet ahhoz, hogy segítse a fertőző betegségek északra vonulását – derül ki egy friss tanulmányból.

Összefüggés van a dengue-láz, a pestis és a malária európai megjelenése és az átlaghőmérséklet emelkedése között – ez derült ki európai kutatók a közelmúltban nyilvánosságra hozott beszámolójából. „Már most felismerhető a klimaváltozás fertőző betegségekre gyakorolt hatása és valószínű, hogy néhány éven belül új betegséghordozók és kórokozók jelenhetnek meg Európában.

A klímakutatók szerint megoldást jelentene, ha vissza tudnák szorítani a CO2 kibocsátást annyira, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot, erre azonban kicsi az esély. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy az átlaghőmérséklet emelkedésével olyan rovarok jelenhetnek meg és szaporodhatnak el Európában, melyek eddig ismeretlenek voltak. Így nem kizárt, hogy Európában megjelenhet az a szúnyog, mely a sárgaláz, a nyugat-nílusi láz, a dengue-láz vagy az agyvelőgyulladás terjedéséért felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik