Tudomány

Meszelt hegycsúcsokkal a felmelegedés ellen?

Hegycsúcsokat meszel fehérre a perui Andokban Eduardo Gold feltaláló és csapata, hogy ezzel is lassítsa a gleccserek pusztulását.

Gold ezzel az újszerű gondolattal került be a Világbank “100 ötlet a bolygó megmentésére” nevű 2009-es pályázatának 26 nyertese közé. A férfi három Dél-Peruban található csúcsot, azaz összesen mintegy 70 hektárnyi felületet mázolna fehérre: ebből 2 hektárnyi területet vett kezelésbe eddig a kis csoport. A festékpöttyös emberek négyezer méterrel a tenger szintje felett kannákból öntik a meszet a hegycsúcsokra.

A természettudományos képesítéssel nem rendelkező ötletgazda szerint a működési elv egyszerű: a felület fényvisszaverő-képességének megváltoztatásán alapul. A fehérre meszelt csúcsokról ugyanis a nap sugarainak nagy része visszaverődik, a körülötte lévő terület hőmérséklete hűl, így akár kialakulhat egy mikroklíma, és lelassulhat a gleccserek olvadása.

A helyiek számára is különösen fontos a kísérlet, ugyanis ez a vidék már nem alkalmas növénytermesztésre, így egyetlen bevételi forrásuk az állattartás, ehhez viszont vízre van szükség, amelyhez a tünedező gleccserek segítségével jutnak.

A világ trópusi övezetben található gleccsereinek 70 százaléka van Peruban, de a globális felmelegedés következtében 22 százalékuk olvadt el az utóbbi 30 évben – olvasható a Világbank egy 2009-es jelentésében.

Ez a kétségbeejtő tény ösztönözte Goldot arra, hogy tegyen valamit a folyamat visszafordításáért. A férfi a kételkedőknek azt üzeni, hogy inkább vállalja a bukást, de elmondhatja, megpróbált megoldást találni, és nem nézte ölbe tett kézzel a környezet pusztulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik