Nagyvilág

Korán keléssel a globális felmelegedés ellen

A kormány szerint sok energiát lehetne megtakarítani a korán fekvéssel, illetve keléssel.

A japán kormány klíma-kampányt indított annak érdekében, hogy a lakosság egy órával korábban feküdjön le, illetve keljen korábban, a háztartási széndioxid kibocsátás-csökkentés érdekében.

A Környezetvédelmi minisztérium által indított Reggeli Kihívás kampány elgondolása szerint a késő estébe nyúló világítás megkurtításával, illetve plusz egy nappali fényben eltöltött órával jelentősen visszavehetnének a nemzeti széndioxid-kibocsátásból.

Eme módszerrel egy átlagos család átszámítva 85 kilogrammal csökkenthetné a CO2 kibocsátását, ha a kampánynak megfelelően feküdne és kelne. A szakminiszter szerint a japánok rengeteg elektromos áramot pazarolnak az éjszakai órákban, például a televíziózással. Ha változtatnak életstílusukon, energiát takaríthatunk meg, illetve csökkenthetjük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását-fogalmazott.

Egy öt évvel ezelőtti kampányban arra szólították fel a dolgozókat, hogy öltözzenek lengén, így nyáron a légkondícionáló berendezéseknek nem kell 28 fok alá hűteniük a levegőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik