Tudomány

Újabb rekord a nagy hadronütköztetőben

Administrator
Administrator

2010. 06. 29. 14:52

Rekordnagyságú részecskeütköztetési rátát értek el a CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC), ahol másodpercenként tízezer ütköztetést generáltak.
Korábban a témában:

A Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN fizikusai a mostani rekord eléréséhez két olyan nyalábot ütköztettek, amelyek mindegyike 3-3 “protonkötegből” állt. Minden “köteg” 100 milliárd protont tartalmazott – olvasható a BBC hírei között.

Jelenleg a nagy hadronütköztetőben 7 teraelektronvolt (7 ezermilliárd elektronvolt) energiával ütköztetik a fényhez közeli sebességgel száguldó protonnyalábokat. Ez a tervezett energia fele, ám a tudósok reményei szerint 2013-ra sikerül elérni a 14 TeV energiát.

Mint a CERN vezető elméleti fizikusainak egyike, John Ellis az újabb LHC-rekord kapcsán rámutatott, a protonok bonyolult szerkezetek. “Kvarkokat és más elemi részecskéket tartalmaznak. Így a protonütköztetés olyan, mint amikor két szemetes kukát löknénk egymásnak, és megfigyelnénk, hogy mi kerül elő” – magyarázta Ellis.

Hozzátette, hogy minél nagyobb az ütköztetések száma, annál közelebb kerülnek a fizikusok a szuperszimmetria, a sötét anyag és a Higgs-bozon megismeréséhez. Ezért a továbbiakban igyekeznek növelni a nyalábokban a “protonkötegek” számát. Az eredeti cél a nyalábonként 2808 köteg, ez a feltételezések szerint 2016-ra valósulhat meg.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • LHC

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.