LHC
Tudomány

Újabb rekord a nagy hadronütköztetőben

Rekordnagyságú részecskeütköztetési rátát értek el a CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC), ahol másodpercenként tízezer ütköztetést generáltak.

A Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN fizikusai a mostani rekord eléréséhez két olyan nyalábot ütköztettek, amelyek mindegyike 3-3 “protonkötegből” állt. Minden “köteg” 100 milliárd protont tartalmazott – olvasható a BBC hírei között.

Jelenleg a nagy hadronütköztetőben 7 teraelektronvolt (7 ezermilliárd elektronvolt) energiával ütköztetik a fényhez közeli sebességgel száguldó protonnyalábokat. Ez a tervezett energia fele, ám a tudósok reményei szerint 2013-ra sikerül elérni a 14 TeV energiát.

Mint a CERN vezető elméleti fizikusainak egyike, John Ellis az újabb LHC-rekord kapcsán rámutatott, a protonok bonyolult szerkezetek. “Kvarkokat és más elemi részecskéket tartalmaznak. Így a protonütköztetés olyan, mint amikor két szemetes kukát löknénk egymásnak, és megfigyelnénk, hogy mi kerül elő” – magyarázta Ellis.

Hozzátette, hogy minél nagyobb az ütköztetések száma, annál közelebb kerülnek a fizikusok a szuperszimmetria, a sötét anyag és a Higgs-bozon megismeréséhez. Ezért a továbbiakban igyekeznek növelni a nyalábokban a “protonkötegek” számát. Az eredeti cél a nyalábonként 2808 köteg, ez a feltételezések szerint 2016-ra valósulhat meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik