Tudomány

Középkori rituális gyilkosság Szigetszentmiklóson?

Egy esetleges középkori gyilkosság nyomaira bukkantak a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) régészei Szigetszentmiklóson.

A BTM közleménye szerint a múzeum 2003 óta végez feltárásokat az M0 körgyűrű déli szektorának területén. A 2009-2010 folyamán végzett megelőző régészeti feltárások egyik helyszíne a szigetszentmiklósi Dunára dűlő nevű lelőhely volt.

“A területen az őskortól a középkor végéig számos régészeti korszak képviselteti magát, a legjelentősebbnek mégis az eddig több mint 100 sírt számláló későközépkori temető mondható. A sírokban elsősorban a viselethez köthető tárgyak kerültek napvilágra, többek között ruhaszegély, párizsi kapocs, hajtű, pártadísz” – olvasható a közleményben.

A temető eddigi legnagyobb szenzációja az a női csontváz, amelynek szemgödrében mélyen besüllyedve egy szög bukkant elő. Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa a koponya tisztításakor, a tarkótájon, az öreglyukba beleverve egy másik szöget is talált.

A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján készített röntgenfelvételen jól látszik a két szög helyzete. Az antropológiai vizsgálat további rendellenességet is talált: az öreglyuknál felfedezett csontosodás egy nagyon súlyos, személyiségzavarral járó betegségre utal.

Az esettel kapcsolatban számos kérdés merül fel. Ma már aligha megállapítható, hogy a szögek okozták-e az elhunyt halálát, egy időben került-e a két szög a fejbe, gyilkosság történt-e vagy egyfajta gyógyítási módként értelmezhetjük a beavatkozást, vagy az amúgy is súlyos betegséggel küzdő emberrel halála után történt-e ez a rituálé. Középkori forrásokból ismerünk párhuzamokat, de régészeti feltárások nyomán nem mondható gyakorinak az eset. Egyes kutatások szerint a “szöget ütött a fejébe” mondás egy középkorban elterjedt gyilkossági módra utal – hangsúlyozza a BTM közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik