Tudomány

Pogány szertartások voltak Izraelben

Száznál több ókori pogány szertartási edényt tártak fel Izrael északi részében, Haifa közelében.

Az antik serlegek és tálak épségben vészelték át az elmúlt 3500 évet.

Az ókori edényeket egy természetes sziklaüregben találták, a leletek között vannak kelyhek és tömjénfüstölők. Az italáldozat bemutatására szolgáló egyik kupát női fejjel díszítette az ókori mester. Előkerültek Mükénéből származó edények is, ami a két térség közötti kereskedelmi kapcsolatokról tanúskodik.

A kéthetes ásatásokban részt vevő régészek rendkívül ritkának nevezték a leletet. “Meglehetősen szokatlan, hogy ennyi épségben fennmaradt ókori edényt találjunk” – hangsúlyozta az ásatásokat irányító Edwin van den Brink és Uzi Ad.

Mint kifejtették, általában cserépedény-töredékek kerülnek elő, a sziklaüregből kiemelt serlegek és tálak viszont érintetlenül maradtak fenn.

Edwin van den Brink szerint az edényeket a közelben, a hegytetőn emelt pogány templomban használhatták. A közeli hegyen találtak az adott korszakhoz köthető régészeti helyszínt: az ott lévő építményt lerombolták, majd betemették.

“Ebben az időszakban katonai megszállás fenyegette a térséget. Előfordulhatott, hogy a szentély papjai a háborús időkben elrejtették a szertartásoknál használt edényeket, hogy megóvják őket a katonáktól” – fogalmazott Edwin van den Brink.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik