Tudomány

Zenévé alakítják az univerzum keletkezését

A fényhez közeli sebességgel ütköztetett protonnyalábok mérési eredményeit alakítják át hallható hangokká.

A világ legnagyobb részecskegyorsítójában, a svájci nagy hadronütköztetőben (LHC) a fényhez közeli sebességgel ütköztetett protonnyalábok mérési eredményeit alakítják át az emberi fül számára is hallható hangokká.

Az isteni részecskeként is emlegetett Higgs-bozon után kutató fizikusok célja, hogy a szerintük roppant érdekes “mini ősrobbanások” mérési eredményeit – amelyek a laikusok számára csak felfoghatatlan méretű adathalmazoknak tűnnek – zeneként lejátszható művekké konvertálják.

A világegyetem keletkezését szimuláló LHC detektorai érzékelik az ütköztetett protonokból szétrepülő részecskék irányát és az ütközésből származó energia intenzitását, ha ezeket az adatokat egy megfelelő szoftverrel vizsgáljuk, a részecskék útvonalából igen kellemes melódiát kapunk – magyarázta Lily Asquith, a hadronütköztető egyik kutatócsoportjának munkatársa.

A mérési eredmények hanggá alakítását az interneten a

www.lhcsound.com

címen található, The Sounds of Science, (Tudomány hangjai) honlapon magyarázzák el a fizikusok. Az oldalon már most is hallható az isteni részecske lebomlásának, a protonok ütköztetésének és a detektor tisztításának zenévé alakított változata.

A folyamatosan bővülő honlap fejlesztői többek között telefonokra tölthető csengőhangok létrehozásán is dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik