Tudomány

Tízezer brit páciens teljes géntérképét készítik el

Administrator
Administrator

2010. 06. 22. 14:40

Tíz éven át tartó program kezdődött el a brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS egyik kórházában, aminek során tízezer páciens teljes géntérképét készítik el.
Korábban a témában:

A londoni Royal Brompton Kórház illetékesei szerint a projekt lehetővé teszi majd, hogy az orvosok jobban megértsék a szívbetegségek hátterében lévő örökletes tényezőket. Az emberi genomban lévő 22 ezer gén egyénekre bontott meghatározása segítheti a személyre szabott gyógyítást.

Az emberi DNS-nek azt a részét, amely egy személy fehérjéket kódoló génjeinek összességét jelenti, exonnak nevezik. Bár a gének a teljes genomnak csupán nagyjából egy százalékát teszik ki, itt tárolódik a testben lejátszódó folyamatokra vonatkozó információk túlnyomó része. A gének olyan szakaszai a DNS-molekulának, amelyek a szervezet működéséhez nélkülözhetetlen vegyületek termelődését kódolják.

A Royal Brompton Kórházban – amely szív- és tüdőbetegségek kezelésére szakosodott – a következő tíz évben a programba bevont mind a tízezer páciens génjeit meghatározzák, szekvenálják. Mágneses rezonanciás felvételeket is készítenek majd valamennyi résztvevő szívéről, hogy működés közben is megfigyelhessék a szervet.

A kutatási programot a brit Egészségügyi Kutatások Nemzeti Intézete (NIHR) támogatja, az első négy évre hatmillió font (mintegy 2 milliárd forint) áll rendelkezésre.

vissza a címlapra
  • Címkék:
  • dns

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.