Tudomány

Kutatói kétségek az őssejtterápiákkal kapcsolatban

Új, őssejtterápia után jelentkező, életveszélyes szövődményt írtak le kanadai kutatók - számolt be a BBC News.

Kanadai és thaiföldi kutatók egy őssejtterápián átesett páciens veséjét vizsgálták meg. A páciens veséjébe őssejteket fecskendeztek egy meg nem nevezett magánkórházban, ám a szerv szövetei károsodtak, fertőzés lépett fel, végül a beteg meghalt.

Paul Scott Thorner, a Torontói Egyetem munkatársa és kollégái ezután eltávolították és alaposan átvizsgálták az elhunyt páciens veséjét. Megállapították, hogy a páciensnek nem származott előnye a kezelésből, viszont egy olyan károsodás lépett fel veséjében, melyet eddig nem tapasztaltak: csontvelősejtekből és vérerekből képződött “csomók” jelentek meg a szövetekben.

A folyóiratban Nagy András őssejtkutató, a torontói Mount Sinai Kórház kutatója kifejtette, hogy az őssejtterápiák alkalmazásánál még óvatosságra van szükség, különösen akkor, ha szabályozatlan magánklinikák kínálják fel.

Mint kutatótársával együtt hangsúlyozta, a túl korai lelkesedés és a nem kellően megvizsgált protokollok alkalmazása veszélyes lehet, az őssejtkutatás területére irányuló negatív publicitást eredményez, és ami még fontosabb, a páciens számára katasztrofális kimenetelhez vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik