Tudomány

Őssejtet vénából!

Az életmentő bypass műtétekhez kivett lábvénák szolgálhatnak olyan őssejtek forrásául, amelyeket későbbi szívproblémák kezelésére használnak fel.

Bár igazán univerzálisnak az embrionális őssejtek számítanak, a felnőtt őssejteknek is megmarad az a képességük, hogy sokféle irányban fejlődjenek, így számos sejt- és szövettípust hozhatnak létre felhasználásukkal. A most ismertetett új módszernél a bypass műtétek ezrei során feleslegessé váló kioperált vénákból kiindulva nyertek őssejteket. Ezeknél a műtéteknél általában a láb vénáival pótolják az elzáródott vagy beszűkült szívartériát, ám legtöbbször a szükségesnél hosszabb vénaszakaszokat távolítanak el.

A bristoli kutatók a visszamaradt vénadarabokból őssejteket nyertek, majd megsokszorozták azokat, és kísérleti egerek lábizmába fecskendezték a sejteket. Ezután mesterségesen vérhiányt idéztek elő az állat szívében, az infarktus utáni állapotot imitálva, és azt tapasztalták, hogy az őssejtek új erek képződését indították el, javítva a véráramlást.

A módszer a jövőben alkalmas lehet arra, hogy a bypass műtéten átesett páciensek saját őssejtjeik felhasználásával további kezelést kaphassanak a szívproblémák megelőzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik