Tudomány

A rizs növekedését gyorsító gombát fedeztek fel

Egy olyan gomba felfedezéséről számoltak be csütörtökön svájci kutatók, amely ötszörösére képes gyorsítani a rizs növekedési ütemét.

A svájci Lausanne-i Egyetem által közzétett tanulmányban a szerzők azt állítják, hogy a mycorrhiza gomba alkalmazása csökkentheti a foszfát műtrágyák használatát, ugyanakkor “teljesen természetes”. A kutatók szerint kereskedelmi forgalomba és nagyüzemi mezőgazdasági termelésbe kettő-öt éven belül kerülhet.

A csoport húsz különböző gombaspóra mintával négy éven át végzett kísérletekkel jutott el a szupergombához. Míg a spórák közül egyesek lassították a rizs növekedési ütemét, két mintáról azt állapították meg, hogy azoktól ötszörösére gyorsult a növekedés.

Mint Caroline Angelard, a kutatásban részt vevő egyik szakember elmondta, a rizs és a gomba szimbiózisa által kiváltott hatás hátterében lévő okokat egyelőre nem ismerik.

Kísérletek kezdődtek a szabad szemmel szinte láthatatlan mycorrhiza gomba felhasználására a burgonyánál is, 2011-ben pedig tápiókával indulnak meg a vizsgálatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik