Tudomány

Mosollyal az infarktus ellen

Aki gyakran mosolyog, ritkábban kap infarktust.
Kapcsolódó cikkek

Sok tanulmány született arról, hogy a depressziósok között több a szívbeteg, mint a jó kedélyű emberek csoportjában, arról azonban nem nagyon készült tudományos megfigyelés, hogy a vidám, kiegyensúlyozott személyiség véd-e a szívrohamtól. Kanadai kutatók erre vonatkozó vizsgálatának eredményeit az European Heart Journal közölte. Az észak-amerikai országban 1995-ben indult az a kutatás, melyben tíz éven keresztül vizsgálták: a jó, vidám kedély csökkenti-e a koszorúér-betegség kockázatát.

A munkacsoport a személyiség, a lelki beállítódás és a szívbetegségek összefüggését 1739 felnőtt sorsának tíz esztendei követése útján mérte fel. Egyértelműen kiderült, hogy a derült hangulat, a vidám beállítottság a koszorúér-szűkület ellen mérhető védelmet nyújt.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére nemcsak az esetleges depresszív tünetek kezelése, hanem a személyiség figyelembe vételével a páciens hangulatának tudatos és folyamatos felvidámítása is fontos gyógyítási feladat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik