Tudomány

Magyar tudóstalálkozó volt Kárpátalján

Az ukrajnai magyar tudósok együttműködéséről és a kárpátaljai magyar tudományosság integrációjának előmozdításáról tartottak konferenciát pénteken az MTA szervezésében.

Az antalóci találkozón magyarországi és ukrajnai magyar tudósok szakmai előadásokkal világítottak rá olyan, a régió szempontjából fontos kérdésekre, mint a környezetvédelem, az agrárium helyzete, a kisebbségi jogok érvényesülése, az anyanyelvű oktatás és a tankönyvkiadás problémái.

A konferencia keretében kilenc, Kárpátaljával kapcsolatos tudományos kötetet mutattak be szerzőik, majd kerekasztal-beszélgetésen az ukrajnai magyar tudományosság további teendőit vitatták meg a résztvevők.

A tudóstalálkozó célja volt az is, hogy a magyar tudományosságot Kijevtől Beregszászig átfogva előkészítse az Ukrajnai Magyar Tudományos Tanács létrejöttét. Az ukrajnai magyar külső köztestület létszáma jelenleg 110 fő, ebből hárman az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külső tagjai.

A jövőben tovább bővülhet a köztestület, hiszen magyarországi és ukrajnai doktori iskolákban jelenleg mintegy 70 kárpátaljai magyar fiatal készül tudományos pályájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik