Tudomány

Átok ül a dél-koreai rakétán

Felbocsátottak csütörtökön Dél-Koreában egy tudományos műholdat, de a start utáni percekben megszakadt a kapcsolat az űreszközt szállító hordozórakétával.

A híradások szerint a felbocsátás után nyolc perccel szakadt meg a kapcsolat, miután a hordozórakéta már átlépte a hangsebességi határt.

Az eredeti tervek szerint a műholdat szállító – első dél-koreai gyártmányú, Naro-1 típusú – hordozórakétát helyi idő szerint szerda késő délután indították volna, de néhány perccel az indulás előtt elhalasztották a startot, mivel szivárgást észleltek az indítóállás tűzoltó fúvókáin.

A hordozórakétának az általános felmelegedést és a klímaváltozást vizsgáló tudományos műholdat kell Föld körüli pályára állítania. A dél-koreai űrkutatási hivatal most másodszor próbálja a feladatot végrehajtani.

A kétlépcsős, 33 méter hosszú Naro-1 hordozórakéta első felbocsátása 2009 augusztusában volt. A kísérlet csak részben sikerült, mivel az áramvonalas burkolat egyik, 300 kilogrammos része nem vált le időben a második fokozatról, és a műholdat emiatt nem sikerült Föld körüli pályára állítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik