Tudomány

Átok ül a dél-koreai rakétán

Administrator

2010. 06. 10. 11:17

Felbocsátottak csütörtökön Dél-Koreában egy tudományos műholdat, de a start utáni percekben megszakadt a kapcsolat az űreszközt szállító hordozórakétával.
Korábban a témában:

A híradások szerint a felbocsátás után nyolc perccel szakadt meg a kapcsolat, miután a hordozórakéta már átlépte a hangsebességi határt.

Az eredeti tervek szerint a műholdat szállító – első dél-koreai gyártmányú, Naro-1 típusú – hordozórakétát helyi idő szerint szerda késő délután indították volna, de néhány perccel az indulás előtt elhalasztották a startot, mivel szivárgást észleltek az indítóállás tűzoltó fúvókáin.

A hordozórakétának az általános felmelegedést és a klímaváltozást vizsgáló tudományos műholdat kell Föld körüli pályára állítania. A dél-koreai űrkutatási hivatal most másodszor próbálja a feladatot végrehajtani.

A kétlépcsős, 33 méter hosszú Naro-1 hordozórakéta első felbocsátása 2009 augusztusában volt. A kísérlet csak részben sikerült, mivel az áramvonalas burkolat egyik, 300 kilogrammos része nem vált le időben a második fokozatról, és a műholdat emiatt nem sikerült Föld körüli pályára állítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.