Tudomány

Elhalasztották egy dél-koreai műhold indítását

A tűzvédelmi rendszer problémái miatt elhalasztották egy dél-koreai műhold felbocsátását - jelentette szerdán a szöuli média.

Az eredeti tervek szerint a műholdat szállító, dél-koreai gyártmányú kétlépcsős Naro-1 típusú hordozórakétát helyi idő szerint szerda késő délután indították volna. A helyi média viszont azt jelentette néhány órával a start előtt, hogy a startot a tűzvédelmi rendszer problémái miatt elhalasztották.

A dél-koreai oktatási és tudományos minisztérium közölte, hogy szivárgást észleltek a három tűzoltó fúvóka egyikénél, és ezzel magyarázható a késlekedés. Alapos vizsgálatra van szükség, amit dél-koreai és orosz mérnökök fognak elvégezni (a rakéta első gyorsító fokozata orosz gyártmány, és az űrközpont is orosz segítséggel épült) – tették hozzá.

A hordozórakétának az általános felmelegedést és a klímaváltozást vizsgáló tudományos műholdat kell Föld körüli pályára állítania. A dél-koreai űrkutatási hivatal most másodszor próbálta ezt a feladatot végrehajtani.

A kétlépcsős, 33 méter hosszú Naro-1 típusú hordozórakéta első felbocsátása 2009 augusztusában volt. A kísérlet csak részben sikerült, mivel az áramvonalas burkolat egyik, 300 kilogrammos része idejekorán nem vált le a második fokozatról, és a műholdat emiatt nem sikerült Föld körüli pályára állítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik