Számtalan, szója alapú húsutánzat van már forgalomban, azonban a csirkehús textúrájának előállítása ezidáig leküzdhetetlennek bizonyult. Most két kutató, Fu-Hung Hsieh és Harold Huff, egy évtizednyi kísérletezés után előállt azzal a módszerrel, amellyel megteremthető a tökéletes illúziója a csirkének, mesterségesen.
Az eljárás során a szójaprotein, búzaliszt és víz keverékét pontosan 175°C-ra melegítik, majd hirtelen lehűtik, mielőtt az egész megolvadna. Így olyan húspótlót hoztak létre, ami egyrészt csirkeízű, másrészt hasonlóan omlik szét a szájban, mint az igazi szárnyas.
A pártolók szerint ez megoldás arra a dilemmára, amit az állatok leölése jelent, valamint körbyezetvédelmileg is fontos lehet, hiszen a kevesebb állat kevesebb gázt bocsát ki. Az ellenzők szerint azonban bár elvileg hasznos a növényi alapanyagra való átállás, az előállítás folyamata annyira mesterséges, hogy erősen megkérőjeleződik a haszna.