Tudomány

Acetilént esznek a Titán szirénjei?

24.hu
24.hu

2010. 06. 08. 09:56

Ha léteznek életformák a Szaturnusz holdján, akkor azok acetilént esznek és hidrogént lélegeznek, cserébe metátn bocsátanak ki.
Korábban a témában:

A Titanon uralkodó -160 fokos hőmérséklet kizárja az általunk jól ismert, víz alapú élet létezését, ettől függetlenül kémiai alapon elképzelhetők életformák a holdon.

Cristopher McKay (NASA Ames Research Center) és Heather Smith (Space University, Strasbourg) kutatók elmélete alapján a Titan élőlényei hidrogént lélegeznek be és acetilént esznek, majd metánt bocsátanak ki. Ennek következtében a felszínközeli légkörben lecsökken az elfogyasztott anyagok koncentrációja, míg a metáné megnő.

A Cassini-űrszonda adatai szerint pontosan ez történik a felszínen. Acetilén nincs a légkörben, annak ellenére, hogy a napfény hatására termelődnie kéne, a hidrogén koncentrációja pedig lecsökkent a légkör alsó részeiben, ellentétben a metánnal, ami felgyűlt.

A megfigyeléseket hétköznapi kémiai reakciókkal is lehet magyarázni, azonban csak külön-külön, ráadásul mindegyikben van olyan faktor, ami kétségessé teszi a válazokat. Az igazságot egy újabb küldetéssel lehetne kideríteni, azonban ez a nagy távolság miatt egyelőre nem igazán aktuális.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.