Tudomány

Acetilént esznek a Titán szirénjei?

Ha léteznek életformák a Szaturnusz holdján, akkor azok acetilént esznek és hidrogént lélegeznek, cserébe metátn bocsátanak ki.

A Titanon uralkodó -160 fokos hőmérséklet kizárja az általunk jól ismert, víz alapú élet létezését, ettől függetlenül kémiai alapon elképzelhetők életformák a holdon.

Cristopher McKay (NASA Ames Research Center) és Heather Smith (Space University, Strasbourg) kutatók elmélete alapján a Titan élőlényei hidrogént lélegeznek be és acetilént esznek, majd metánt bocsátanak ki. Ennek következtében a felszínközeli légkörben lecsökken az elfogyasztott anyagok koncentrációja, míg a metáné megnő.

A Cassini-űrszonda adatai szerint pontosan ez történik a felszínen. Acetilén nincs a légkörben, annak ellenére, hogy a napfény hatására termelődnie kéne, a hidrogén koncentrációja pedig lecsökkent a légkör alsó részeiben, ellentétben a metánnal, ami felgyűlt.

A megfigyeléseket hétköznapi kémiai reakciókkal is lehet magyarázni, azonban csak külön-külön, ráadásul mindegyikben van olyan faktor, ami kétségessé teszi a válazokat. Az igazságot egy újabb küldetéssel lehetne kideríteni, azonban ez a nagy távolság miatt egyelőre nem igazán aktuális.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik