Tudomány

Szívós tiniből nem lesz egyetemista

A 18 éves koruk előtt marihuánát rendszeresen fogyasztó fiatalokból lényegesen kevesebb jut be az egyetemre, mint droggal nem élő társaik közül.

Ausztráliában és Új-Zélandon három vizsgálat fejeződött be a marihuánával kapcsolatban és ezek adatainak egyesítése alapján szigorítani kívánják a drogszabályozást. A vizsgálatok ugyanis egyértelműen igazolták, hogy a fiatal korban elkezdett marihuánafogyasztás kifejezetten rontja az iskolai teljesítményt.

Mindhárom tanulmány tizenévesek és fiatal felnőttek adatait dolgozta fel. A 18 éves kor előtt kezdett marihuánafogyasztás következménye, hogy a gyerek esetleg a középiskolát sem fejezi be, kisebb eséllyel pályázik egyetemre és ritkábban kap egyetemi diplomát. A siralmas iskolai teljesítmény főleg azokra volt jellemző, akik már 15 éves koruk előtt kipróbálták és elkezdték a füvezést. A kutatók figyelembe vették a vizsgált fiatalok családi körülményeit is, anyagi helyzetét és minden olyan tényezőt, amely a kábítószer mellett befolyásolhatta az iskolai előmenetelt. A marihuána kedvezőtlen hatása önállóan, a többi esetleges hatáson túlmenő mértékben érvényesült.

A marihuána káros befolyása a fiúk esetében erősebb volt, mint a lányoknál és ez kiváltképp az egyetemi felvételek időszakában látszott. David Fergusson professzor, a legnagyobb vizsgálat vezetője kiemelte, hogy a korábbi föltételezésekkel egyezően a tanulmányok kemény adatokkal bizonyították a marihuánaélvezet korai elkezdése és a mind rosszabb iskolai eredmények közötti összefüggést.

A füvezés egyéb, előnytelen hatásai között szerepeltek idegrendszeri és pszichés zavarok, az autóvezetési képességek romlása, illetve további, tiltott drogok használatának elkezdése is.

Arról a jelentés nem szól, hogy hasonló vizsgálatot végeztek-e már például alkohollal kapcsolatban, amely a világ számos országában 18 vagy 21 év alatt nem vásárolható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik