Tudomány

Stephen Hawking előtt tisztelegtek New Yorkban

A tudomány, az opera, a költészet, a színház, a zene és a tánc világából összesereglett hírességek tisztelegtek Stephen Hawking brit fizikus előtt a Tudomány Világfesztiváljának nyitányán.

A helyi idő szerint szerda esti gálán a súlyos beteg Hawking is felszólalt. “Tudósként a tudomány vállaira kapaszkodunk fel, hogy megoldjuk az előttünk tornyosuló feladatokat, arra inspirálva a fiatal tudósok új generációját, hogy folytassák a munkát, amikor mi már nem leszünk” – fogalmazott elektronikus beszédszintetizátorának segítségével.

“Büszke vagyok, hogy nekem is jutott egy kis szerep ebben a jelentős történetben” – mondta a Lincoln Centerben rendezett eseményen.

A neves elméleti fizikus tiszteletére rendezett gálaesttel kezdetét vette a Tudomány Világfesztiváljának ötnapos rendezvénysorozata. A fesztiválon a világegyetem legösszetettebb témái közül kerül terítékre jó néhány.

“Számomra nagyon furcsa, hogy mindazok ellenére, amit tudunk a tudományról, és ami a tudomány révén ismert az univerzumról, ennyire kevés dolog jut el hozzánk” – mondta köszöntőjében Alan Alda színész, aki maga is nagy rajongója a tudománynak. Az emberek tudomány iránti közönyösségét “fenyegető sötétségnek” nevezte.

A gála vidámabb pillanataiban bejátszottak a Star Trekből egy klipet, amelyben Hawking is szerepelt, majd broadwayi énekesek az egyenletszámításról daloltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik