Tudomány

Új földönkívüli-stratégia a NASA-tól

Az amerikai űrhivatal (NASA) szerdán ismertette a földöntúli élet keresésére vonatkozó stratégiáját.

A NASA jelenleg a 28 lehetséges misszió megvalósíthatóságát vizsgálja.

Néhány nappal ezelőtt Stephen Hawking brit fizikus új tévéműsorában azt mondta, hogy noha a földönkívüli életformák túlnyomórészt a mikrobákra hasonlíthatnak, a fejlett életformák valószínűleg olyanok, mint a “nomádok, akik hódítani, és gyarmatosítani akarnak.”

Seth Shostak csillagász nem ért egyet Hawkingnak azzal a megállapításával, miszerint a jelek sugárzása a világűrbe nem jó ötlet, mert olyan, mintha valaki a dzsungelben kiabálna.
Jelenleg a NASA négy űrszondája folyamatosan közvetít üzeneteket az idegeneknek és ad útmutatást ad számukra arról, hogyan találhatnak el hozzánk.

Szakemberek szerint a legközelebbi idegenek talán több tucat fényévnyi távolságra lehetnek tőlünk. Mivel egy fényév mintegy 9.460 milliárd kilométer, a földönkívülieknek emberöltőket kellene fénysebességgel utazniuk ahhoz, hogy ide érjenek – mondta Shostak, hozzátéve, hogy ez kevéssé valószínű.

Frank Drake, aki földönkívüli intelligencia felkutatására irányuló első modern kísérlet végrehatója volt, úgy vélte, hogy a világegyetemben mintegy 10 ezer intelligens civilizáció létezhet, Carl Sagan csillagász becslése szerint viszont ez a szám közelebb áll az egymillióhoz.

Setk Shostak szerint az univerzum nagyságát alapul véve a legközelebbi értelmes szomszédjaink 9.460 milliárd kilométerre lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik