Tudomány

Földet ért a Szojuz

Rendben földet ért szerdán reggel Kazahsztánban az orosz-amerikai-japán űrhármas a Szojuz TMA-17 űrhajó visszatérő egységével.

A Moszkva melletti Repülésirányítási Központ (CUP) közlése szerint a földet érés közép-európai idő szerint 5 óra 25 perckor történt az előre kijelölt körzetben, a kazahsztáni Dzseszkazgan városától 145 kilométerrel délkeletre. Az űrhajósok egészségi állapota kielégítő – közölték orosz források az első egészségügyi vizsgálatok alapján.

Az orosz Oleg Kotov, az amerikai Timothy Creamer és a japán Nogucsi Szoicsi 163 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

A Szojuz űrhajók egy ideje már Arkalik város közelében érnek földet, de a CUP szóvivője elmondta: a helyi hatóságok kérték, hogy ezúttal ne ott szálljon le, nehogy megsemmisüljön a beültetett földek termése. Ugyanis volt már arra példa, hogy a fékezőrakétától kigyulladt a növényzet, és az ilyen jellegű, gyorsan terjedő tüzeket nehéz eloltani.

A leszállókapszula keresésére 14 mentőhelikoptert, négy kisebb repülőgépet és hét különlegesen felszerelt gépjárművet rendeltek ki. Az illetékesek felkészültek minden eshetőségre, mind az előírásos, irányított, mind az úgynevezett ballisztikus leszállásra, és még arra is, hogy a kapszula esetleg nem Kazahsztán és nem is Oroszország területén ér földet. Ezért a világ 12 pontján teremtettek megfelelő körülményeket a leszálláshoz és a kereséshez.

A most visszaérkezett három űrhajós 2009. decemberében érkezett az ISS-re, ahol kollégáikkal együtt három amerikai űrrepülőgépet és két Progressz-M teherűrhajót fogadtak. Kotov parancsnok csapata áthelyezte a Szojuz TMA-17 űrhajót az állomás egyik moduljáról a másikra, s Kotov Makszim Szurajevvel együtt januárban kilépett a világűrbe.

Az ISS-en a hármas távozása után a 24. tartós űrexpedíció tagjai maradtak: Alekszandr Szkvorcov parancsnok, valamint az amerikai Tracy Caldwell Dyson és az orosz Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnökök.

A tervek szerint június 18-án újabb három fedélzeti mérnök érkezik: Fjodor Jurcsihin orosz, valamint Douglas H. Wheelock és Shannon Walker amerikai űrhajósok személyében, akik a Szojuz TMA-19 űrhajón június 16-án, moszkvai idő szerint 01.35-kor indulnak el a bajkonuri űrrepülőtérről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik