Élet-Stílus

A paradicsom a szív nagy barátja

A zöldség piros festékanyaga lehet az oka annak, hogy a paradicsom csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát.

A paradicsom emellett karban tarthatja a szellemi képességeket idősebb korban is. A zöldség szép, piros színét egy likopin nevű pigment adja, ami segíti a szív erejének és a gondolkodás képességének megtartását, sőt akadályozza a rosszindulatú daganatok kifejlődését is. Éppen ezért különösen fontosak azok a vizsgálatok, amik a pigment tulajdonságait térképeznék fel, ezt pedig 23 országban az Európai Unió is támogatja.

A kutatássorozat első eredményeiről a napokban számoltak be Franciaországban, eszerint ha valakinek sok likopin van a vérében, az gátolja az érelmeszesedés lényegét jelentő folyamatot, nem mellesleg a likopin erős antioxidáns, ami meggátolja a sejtek „rozsdásodását” is. Amerikai kutatók vizsgálattal támasztották alá azt, hogy a likopin csökkenti a tüdőrák kockázatát. 10 éven keresztül vizsgáltak meg 124 ezer résztvevőt, általuk értelmezték a tápanyagok szerepét a tüdőrák előfordulásában. A legtöbb likopint és alfa-karotint fogyasztó embereket a tüdőrák 20-25%-kal ritkábban fenyegette.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.