Tudomány

Ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Újra felfedezték a régészek egy ókori egyiptomi polgármester sírját, amelyet még a XIX. században szép faldíszeiért bontottak meg kincsvadászok, de később eltemette a sivatag homokja.

Az egykori főváros, Memphisz első embere, Ptahmesz még számos állami tisztséget is viselt: ő volt a hadsereg vezére, a kincstár őre és a fáraó írnoka I. Széthi uralkodásának idején (i. e. 1290–1279), annak fia majd II. Ramszesz (i. e. 1279-1213) alatt. A jeles férfi sírja az újbirodalom halotti városában, Szakkarában található, újrafelfedezése pedig egy 1885 óta tartó rejtélyt old meg. Ekkor ugyanis egy külföldi expedíció tagjai a sír egyes darabjait elszállították, majd a sivatag homokja alatt maga a sír is feledésbe merült.

“Ez a felfedezés nagyon fontos, mert a sír egy elveszett nyughely volt” – mondta Ola al-Agúzi, a Kairói Egyetem régészprofesszora, az ásatás vezetője.

A sírból származó néhány lelet – a sír létezésének egyedüli bizonyítékaként – végül hollandiai, amerikai és olasz múzeumokba valamint a kairói Egyiptomi Múzeumba került.

A Kairói Egyetem munkacsoportja egy, még 2005-ben kutatás alá vont területen fedezte fel Ptahmesz templomot imitáló sírját, amelynek belső kamrái és a benne nyugvó múmia még feltáratlanok. A régészek által eddig kibontott oldalsó szentélyek és kamrák falán gyönyörű dombormű látható, amelyen halászok papiruszkötegekből készült bárkákról halásznak. Előkerült néhány amulett és szobortöredék is.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.