Tudomány

Ókori sírt tártak fel Egyiptomban

Újra felfedezték a régészek egy ókori egyiptomi polgármester sírját, amelyet még a XIX. században szép faldíszeiért bontottak meg kincsvadászok, de később eltemette a sivatag homokja.

Az egykori főváros, Memphisz első embere, Ptahmesz még számos állami tisztséget is viselt: ő volt a hadsereg vezére, a kincstár őre és a fáraó írnoka I. Széthi uralkodásának idején (i. e. 1290–1279), annak fia majd II. Ramszesz (i. e. 1279-1213) alatt. A jeles férfi sírja az újbirodalom halotti városában, Szakkarában található, újrafelfedezése pedig egy 1885 óta tartó rejtélyt old meg. Ekkor ugyanis egy külföldi expedíció tagjai a sír egyes darabjait elszállították, majd a sivatag homokja alatt maga a sír is feledésbe merült.

“Ez a felfedezés nagyon fontos, mert a sír egy elveszett nyughely volt” – mondta Ola al-Agúzi, a Kairói Egyetem régészprofesszora, az ásatás vezetője.

A sírból származó néhány lelet – a sír létezésének egyedüli bizonyítékaként – végül hollandiai, amerikai és olasz múzeumokba valamint a kairói Egyiptomi Múzeumba került.

A Kairói Egyetem munkacsoportja egy, még 2005-ben kutatás alá vont területen fedezte fel Ptahmesz templomot imitáló sírját, amelynek belső kamrái és a benne nyugvó múmia még feltáratlanok. A régészek által eddig kibontott oldalsó szentélyek és kamrák falán gyönyörű dombormű látható, amelyen halászok papiruszkötegekből készült bárkákról halásznak. Előkerült néhány amulett és szobortöredék is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik