Tudomány

Kétezer éves hűtőszekrény Kínában

Kétezeréves primitív jégszekrényre bukkantak a kínai régészek az észak-nyugat kínai Senhszi (Shaanxi) tartományban egy császári lakhely romjai között.

A tárolást szolgáló építmény egymásra rakott 1,1 méter átmérőjű, 33 centiméter vastag agyaggyűrűkből állt – számolt be a felfedezésről Tien Ja-cse (Tian Yaqi), a tartományi régészeti intézet munkatársa. Az így megépített, három méter mélységben a földben elhelyezett aknára a szakemberek egy Csing (Qing) dinasztia korabéli – minden valószínűség szerint ideiglenes – uralkodói lakóhely romjai között leltek.

Véleményük szerint nem kútról van szó, mivel a talajvíz Kínának abban a térségében nem lehetett három méter mélyen, és az sem valószínű, hogy kutat ástak volna az épület belsejében.

Tien és régésztársai úgy vélik, hogy egy jégvermet találtak, kínaiul: “ling jint” (ling yin), amely az élelmiszer nyári tárolására szolgáló hűvös helyet jelent.

A kínai Énekek könyve szerint, amely a nyugati Csou (Zhou) dinasztia (i. e. XI. század-771), valamint a Tavasz és ősz korszak (i. e. 770-475) közötti időszak költészetének gyűjteményes kötete, az ételt nyáron a “ling jinben” tartották, hogy három napig friss maradjon.

Ha ezek a jégvermek népszerűek voltak kétezer évvel ezelőtt, akkor elég logikusan hangzik, hogy a császárnak és más előkelőségeknek legyen egy ilyen a lakóhelyükön – magyarázta Tien.

A régmúlt leleteit rejtő 22 ezer négyzetméteres területet falusiak fedezték fel 2006-ban házépítés közben. A térséget nyomban védettség alá helyezték, az első kutatásokat pedig idén márciusban kezdték meg és a napokban fejezték be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!