Tudomány

Olajszivárgás, élőben

A BP élő videoközvetítést ad a honlapján az olajszvárgás elhárítását célzó munkálatokról.

A cég szakemberei úgy akarják elállítani a szivárgást, hogy a kitörésgátlóba, amelynek eredeti feladata pont a baleset megakadályozása lett volna, nehéziszapot juttatnak. A víznél jóval nagyobb sűrűségű folyadék a tervek szerint lelassítja az olajszivárgást, majd később a szerkezet mélyére süllyedve el is állítja azt. Amennyiben a 22,6 tonna percenként 8000 literes sebességgel áramoltatott iszap nem volna elég, a későbbiekben szilárd anyagot is küldenek a csőbe, golflabdákat és autógumi-darabokat.

Ha a terv beválik, akkor a következő lépésben cementtel töltik ki a szerkezetet, amely megszilárdulva végképp eltömíti azt.

Arra az esetre is gondoltak, ha mégsem sikerül a terv: amennyiben lerobbanna a kitörésgátló teteje, úgy egy ideig megnőne a kiáramló olaj mennyisége, de egy új tetővel képesek lennének a felszíre vezetni az olajat és elszállítani. Ha ez sem jön össze, akkor egy újabb fúrással, 4000 méterrel a tengerszint alatt elérik az eredeti kút csövét és eltömítik, azonban ez legalább két hónap lenne.

Nem csak a BP szakemberei figyelhetik, hogy sikeres lesz-e a művelet, hanem bárki, akinek van internet-előfizetése: a cég a honlapján élőben közvetíti a műveletet. Az eseményeket a cég Twitter-profilján is lehet követni, így azzal nem vádolható a BP, hogy nem tesz meg mindent a tájékoztatásért.

Ajánlott linkek:

Élő felvétel a vízalatti olajszivárgásról (Technet)
Autógumikkal és golflabdákkal tömítik el a sérült mélytengeri olajkutat (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik