Nagyvilág

Olajkatasztrófa: a BP hozzáfogott az olajkút betapasztásához

A BP hozzáfogott annak a tervnek a végrehajtásához, amely a Mexikói-öbölben több mint egy hónapja szivárgó mélytengeri olajkút betapasztását célozza.

Ken Salazar amerikai belügyminiszter elmondta, nem tudja, mennyi ideig fog tartani a művelet, szakértők azonban jelezték: a bonyolult akció két napig is eltarthat.

A BP közölte: az akció délután 2 órakor (budapesti idő szerint este 8 órakor) kezdődött. A cég korábbi közlése szerint az akció sikerének esélye csak 60-70 százalékos; a műveletet ekkora, 1500 méteres mélységben még soha nem hajtották végre, váratlan akadályok léphetnek fel, ezért nem garantálható az eredmény.

A szivárgást úgy akarják elállítani, hogy egy felszíni hajóból nehéziszapot juttatnak le és lövellnek be a sérült kitörésgátló szerkezetbe. A víznél kétszer nagyobb sűrűségű fúrófolyadékkal a tervek szerint lelassítják és megállítják a feltörő kőolaj és földgáz áramlását, majd az öt emelet magas szerkezetet becementezik.

Barack Obama elnök aznap Kaliforniában megerősítette: kormánya nem nyugszik addig, amíg nem állítják el az olaj ömlését, teljesen el nem takarítják a szennyeződést, és helyre nem állítják a környezet állapotát.

Obama azt mondta: nem garantált, hogy a BP kísérlete a szivárgás elfojtására sikeres lesz. Ha az olajcég meg tudja valósítani tervét, akkor a szivárgást nagy mértékben csökkenteni lehet vagy teljesen el lehet állítani – tette hozzá.

A közvélemény és a washingtoni kongresszus egyre elégedetlenebb a BP és a szövetségi kormány erőfeszítéseivel, látván, hogy 37 napja nem sikerült elállítani a szivárgást. Szerdai becslések szerint az április 20-i platformrobbanás óta 7 millió gallon (26,5 millió liter) nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik