Tudomány

Középkori várakat rekonstruálnak Balaton-felvidéken

Baróthy Zoltán
Baróthy Zoltán

2010. 05. 26. 16:19

A helyreállítást megelőző feltárások Reziben éppen befejeződtek, a Tátika-várban pedig nemrégiben kezdődtek el.

Vándor László vezető régész elmondása szerint Reziben a kapu környékén végzett feltárások alapján körvonalazódott, hogy milyen volt egykoron a faszerkezetes kapu, hova vezetett a várból kivezető út, és hova lehetett eljutni a várárkon átvezető hídon.

A próbaásatáskor az is kiderült, hogy az erődítményt farkasverem védte, a kapu előtt talált két gyámkő pedig arra utal, hogy felvonóhídon keresztül lehetett bejutni a várba.

A vár belső területe és az udvar jelentős része még nincs feltárva, így azt sem lehet tudni, hogy voltak-e például belső épületek. A kutatáshoz kétéves régészeti munkára lenne még szükség, és a tíz évvel ezelőtt helyreállított falak egy részét is újra kellene javítani.

A Tátikában – ugyancsak három év szünet után – a körítő falak végleges meghatározásával, a részben rekonstruált palotaszárny és a kaputorony közötti rész feltárásával folytatódik a munka.

A romok közül már az első napokban előkerült egy szép, női fejet ábrázoló reneszánsz bronzfogantyú, a lehullott, kizuhant keretkövekből pedig az ablakok helyét tudják megállapítani.

A Balaton-felvidéken a rommaradványok nagy részét a 17. században átépítették, de a Rezi és a Tátika megmaradtak igazi állapotukban. A feltárás és a rekonstrukciók után két, középkori állapotot őrző vár bemutatására nyílhat lehetőség.

Ajánlott cikk:
Régészek ássák a Balaton-felvidék várait (Múlt-kor történelmi portál)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.