Tudomány

Középkori várakat rekonstruálnak Balaton-felvidéken

A helyreállítást megelőző feltárások Reziben éppen befejeződtek, a Tátika-várban pedig nemrégiben kezdődtek el.

Vándor László vezető régész elmondása szerint Reziben a kapu környékén végzett feltárások alapján körvonalazódott, hogy milyen volt egykoron a faszerkezetes kapu, hova vezetett a várból kivezető út, és hova lehetett eljutni a várárkon átvezető hídon.

A próbaásatáskor az is kiderült, hogy az erődítményt farkasverem védte, a kapu előtt talált két gyámkő pedig arra utal, hogy felvonóhídon keresztül lehetett bejutni a várba.

A vár belső területe és az udvar jelentős része még nincs feltárva, így azt sem lehet tudni, hogy voltak-e például belső épületek. A kutatáshoz kétéves régészeti munkára lenne még szükség, és a tíz évvel ezelőtt helyreállított falak egy részét is újra kellene javítani.

A Tátikában – ugyancsak három év szünet után – a körítő falak végleges meghatározásával, a részben rekonstruált palotaszárny és a kaputorony közötti rész feltárásával folytatódik a munka.

A romok közül már az első napokban előkerült egy szép, női fejet ábrázoló reneszánsz bronzfogantyú, a lehullott, kizuhant keretkövekből pedig az ablakok helyét tudják megállapítani.

A Balaton-felvidéken a rommaradványok nagy részét a 17. században átépítették, de a Rezi és a Tátika megmaradtak igazi állapotukban. A feltárás és a rekonstrukciók után két, középkori állapotot őrző vár bemutatására nyílhat lehetőség.

Ajánlott cikk:
Régészek ássák a Balaton-felvidék várait (Múlt-kor történelmi portál)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik