Tudomány

Elindult az űrbe a Tévémaci (1980)

Bajkonur, május 26. - 30 évvel ezelőtt Farkas Bertalan társaságában az esti mese kezdetét jelző mackó űrutazásra indult. Az, hogy a kilövés dátuma éppen Kádár János születésnapjára esett, természetesen csak véletlen.

Farkas Bertalan a Szovjetunió és a kelet-európai országok közös űrkutatásai programja, az Interkozmosz révén jutott el az űrbe. A tagországok – Bulgária, Csehszlovákia, Kuba, Lengyelország, Magyarország, Mongólia, Német Demokratikus Köztársaság, Románia és Vietnám – ugyanis lehetőséget kaptak arra, hogy egy-egy képviselőjük eljusson a világűrbe.
Hazánkban 1977-ben kezdték el kiválogatni a leendő űrhajósokat. Farkas, aki akkor vadászpilóta volt Pápán önként jelentkezett 1978-ban. Végül a választás Farkas Bertalanra és Magyari Bélára esett, aki később tartalékos lett. Két éven át tartó kiképzésük a Kecskeméti Repülőorvosi Vizsgáló és Kutató Intézetben, valamint a Gagarin Űrhajós Kiképző Központban zajlott.

Farkas Bertalan első repülésére eredetileg 1979 júniusában került volna sor, de ez műszaki probléma miatt meghiúsult, így végül Valerij Kubaszovval 1980. május 26-án indult el a világűrbe a Szojuz-36 űrhajó fedélzetén. Ezzel Magyarország a hetedik nemzet lett, akinek képviselője a világűrbe lépett. A tévé élőben közvetített Bajkonurból és Moszkvából, az adás azonban csak akkor kezdődhetett meg, amikor az űrhajó már pályára állt és bizonyossá vált, hogy a kilövés körül minden rendben zajlott.

Az utazás célja egyrészt az volt, hogy csatlakozzanak a Szaljut-6 űrállomáshoz, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin szovjet űrhajósok fogadták őket és számukra olyan felszerelésekből vigyenek utánpótlást, melyek szavatossági idővel rendelkeztek. Másrészt orvosbiológiai, fémtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérleteket folytattak a 8 napos fenntartózkodás ideje alatt. Az akkori gyakorlatnak megfelelően, az állomáson űrhajót cseréltek, és a korábban felvitt Szoljuz-35 fedélzetén tértek vissza a földre, melynek hajtóművét csak második nekifutásra sikerült bekapcsolni.

Az útipoggyászban egyébként olyan tárgyak kaptak helyet, mint a budapesti felszabadulási emlékmű kicsinyített mása, a Magyar Népköztársaság alkotmánya és a lenini Békedekrétum, egy dobozka föld és természetesen a Tévémaci bábfigurája, akivel Farkas Bertalan fenntartózkodásának egyik estéjén együtt mondott esti mesét a magyar gyerekeknek.

Farkas Bertalan visszatérése Budapestre 1980-ban:

AJÁNLOTT LINKEK:

A mi Bercink – eddig nem látott felvételek a magyar űrhajós startjáról
A Pillétől a Balatonig – magyar űrkísérletek harminc évvel ezelőtt
A magyar űrrepülés másik oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik