Tudomány

Kész vannak az űrhajósok

Harmadik, egyben utolsó űrsétájukat végezték el pénteken a nemzetközi űrállomással összekapcsolt amerikai Atlantis űrrepülőgép asztronautái.

Garrett Reisman és Michael Good két elemet helyezett el az űrállomás külsején. A három méter hosszú, 170 kiló súlyú áramforrásokból négyet már korábban a helyére tettek.

Az Atlantisnak, amely vasárnap tér vissza a földre, ez az utolsó útja az űrállomásra, amelyet még felkeres két másik amerikai űrsikló, mielőtt az űrutazásoknak ezt a fajtáját az Egyesült Államok végleg leállítaná. Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA és egyes kongresszusi tagok ugyan szeretnék még egyszer elindítani az Atlantist, de hogy erre sor kerül-e, arról Barack Obama elnök dönt.

Obama azért pártolja az űrsiklóprogram leállítását, hogy a NASA-nak több pénze maradjon azoknak a technológiáknak a fejlesztésére, amelyeknek a célja emberek eljuttatása aszteroidákra és a Marsra.

A még tíz évig működő nemzetközi űrállomásra továbbra is érkeznek majd amerikai űrhajósok. Először orosz űrhajók juttatják őket célba, s a tervek szerint amerikai magánvállalkozások űreszközeivel közlekednek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik