Tudomány

A természet sokszínűsége megőrzendő

A világméretű erőfeszítések ellenére is ijesztő mértékben csökken a Földön található élet gazdag sokfélesége, a biodiverzitás.

Szombaton lesz a Biodiverzitás Világnapja, ehhez kapcsolódóan a brüsszeli bizottság anyagi támogatást is nyújt hat uniós országnak – Spanyolországnak, Hollandiának, Bulgáriának, Romániának, Lengyelországnak és Olaszországnak – a biológiai sokféleség fontosságát tudatosító kampányhoz.

Az Európai Bizottság – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség támogatásával – új informatikai eszközt is létrehozott, amely közelebb hozza a lakossághoz a Natura 2000-et, a védett területek legfontosabb hálózatát.

A Natura 2000 a biodiverzitás megőrzését szolgáló kulcsfontosságú elem az Európai Unióban. A legnagyobb védett területeket összefogó ökológiai hálózat, amely az EU szárazföldi területének 17 százalékát fedi le. A Natura 2000 hálózat célja, hogy Európa legértékesebb fajainak és élőhelyeinek megóvásán túl számos ökoszisztéma-szolgáltatás számára is védelmet nyújtson.

Az új interaktív megjelenítő eszköz lehetővé teszi, hogy a felhasználók az érintett területekre vonatkozó utcatérképeken, fényképeken, műholdfelvételeken és háttérdokumentumokon keresztül felfedezzék a helyszíneket, megismerjék a fontosabb fajokra és élőhelyekre vonatkozó információkat. Az eszköz, amellett, hogy növeli a lakosság ismereteit, segítségül szolgálhat a fejlesztők, a területfelhasználás tervezői, a földtulajdonosok, a kormányzati és nem kormányzati szervezetek, illetve a kutatók számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik