Tudomány

A természet sokszínűsége megőrzendő

Administrator
Administrator

2010. 05. 21. 14:49

A világméretű erőfeszítések ellenére is ijesztő mértékben csökken a Földön található élet gazdag sokfélesége, a biodiverzitás.
Korábban a témában:

Szombaton lesz a Biodiverzitás Világnapja, ehhez kapcsolódóan a brüsszeli bizottság anyagi támogatást is nyújt hat uniós országnak – Spanyolországnak, Hollandiának, Bulgáriának, Romániának, Lengyelországnak és Olaszországnak – a biológiai sokféleség fontosságát tudatosító kampányhoz.

Az Európai Bizottság – az Európai Környezetvédelmi Ügynökség támogatásával – új informatikai eszközt is létrehozott, amely közelebb hozza a lakossághoz a Natura 2000-et, a védett területek legfontosabb hálózatát.

A Natura 2000 a biodiverzitás megőrzését szolgáló kulcsfontosságú elem az Európai Unióban. A legnagyobb védett területeket összefogó ökológiai hálózat, amely az EU szárazföldi területének 17 százalékát fedi le. A Natura 2000 hálózat célja, hogy Európa legértékesebb fajainak és élőhelyeinek megóvásán túl számos ökoszisztéma-szolgáltatás számára is védelmet nyújtson.

Az új interaktív megjelenítő eszköz lehetővé teszi, hogy a felhasználók az érintett területekre vonatkozó utcatérképeken, fényképeken, műholdfelvételeken és háttérdokumentumokon keresztül felfedezzék a helyszíneket, megismerjék a fontosabb fajokra és élőhelyekre vonatkozó információkat. Az eszköz, amellett, hogy növeli a lakosság ismereteit, segítségül szolgálhat a fejlesztők, a területfelhasználás tervezői, a földtulajdonosok, a kormányzati és nem kormányzati szervezetek, illetve a kutatók számára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.