Tudomány

Barlangot találtak a Mátyás-templom alatt

A kéttermes barlang mennyezete körülbelül 3-3,5 méterre van a felszín alatt, és akár veszélyeztetheti is a templomot.

Adamkó Péter, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mentésvezetője elmondta, hogy a barlangra, amelynek bejárata egy méterre van a Mátyás-templom (hivatalos nevén budavári Nagyboldogasszony-templom) főbejáratától, gázvezeték-fektetés közben találtak rá.

A képződmény valószínűleg benyúlik egészen a templom alá, ezért az épület akár meg is süllyedhet, ha nem erősítik meg a barlang falát. A képződményt, amely a vár alatt húzódó barlangrendszer része, Nagyboldogasszony-barlangnak nevezték el a szakemberek.
Leél-Őssy Szabolcs geológus az MTI-nek elmondta, hogy a barlangüreg mennyezete 3-3,5 méterre van a felszín alatt. A barlang egy 20 és egy 10 négyzetméteres teremből áll, ezek alját és oldalát törmelék tölti ki.

Az elsődleges vizsgálatok szerint a barlang természetes módon keletkezett, de a középkorban kitágították, ezért nem kizárt, hogy régészeti leleteket is találnak majd.

Kitért arra, hogy az üreg édesvízi mészkőbe van ágyazva, ami nagyon omlékony, ezért mindenképpen szükség lesz a falazat megerősítésére. A statikus hamarosan megvizsgálja a barlangot, aztán valószínűleg vasbeton elemekkel erősítik meg a falat, nehogy beomoljon – közölte a geológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik