Tudomány

Az árvíz jól is jöhet

Az Ipoly megemelkedett vízszintje áldás is lehet: megmenekülhet az Ipolyszögi Égerláp, amely majdnem teljesen kiszáradt.

Kagyerják Pál, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője szerdán elmondta az MTI-nek, hogy az összesen 106 hektáros, Észak-Magyarországon egyedülálló Égerláp egy hajdan, évmilliókkal ezelőtt feltehetően itt hömpölygött óriás folyó medrének völgyzáródásával alakult ki. Mivel az utóbbi években alig kapott vízutánpótlást, az igen gazdag mocsári élővilág veszélybe került.

Fennmaradását az olykor kiöntő Ipoly tette lehetővé, ám mostanáig már ez is kevésnek bizonyult. Annál is inkább, mert a talaj kapilláris erein át a víz az ár levonulása után, néhány hónap alatt rendszerint visszaszivárgott a lápénál alacsonyabban fekvő folyómederbe. Így a láp nagyobb része szárazra került, mindinkább erdei élőhellyé kezdett átalakulni, csupán 3-4 hektárnyi területre szűkült az állandóan víz borította terület.

Az utóbbi napokban azonban megváltozott a helyzet. A szokásosnál nagyobbra duzzadt Ipolynak köszönhetően az Égerláp kellő mennyiségű vízutánpótlást kapott, ismét eredeti nagyságában áll víz alatt a különleges növényzet – közölte a szakember.

Fellélegezhetnek a nagy vízigényű, eddig kókadozó égererdők, amelyek a harkály, a cinege, a seregély kedvenc fészkelő helyei, odúiban pedig bagoly lakik. Összesen 82 madárfaj él ezen a területen – hívta fel a figyelmet Kagyerják Pál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik