Tudomány

Magyar írás a Nature-ben az erdőkről

24.hu
24.hu

2010. 04. 29. 15:51

A klímaváltozás miatt csökkenő csapadékmennyiség az erdőhatár sarkok felé tolódását okozza - erről szól Mátyás Csaba írása.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem kutatója, aki a fák genetikájával foglalkozik, arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyre feljebb húzódó erdők terjedő szegélyeit sokan kutatják, a visszavonuló szegélyekkel azonban kevesen foglalkoznak, pedig ez sok szempontból fontosabb lenne.

A vizsgálat egyik alappillére a 70-es, 80-as években regisztrált magyarországi tölgypusztulás, amelyet ma már a klímaváltozás számlájára írhatunk: a növekvő szárazság miatt a fák egyszerűen szomjanhaltak. A 2000-es években már jóval több ilyen esetet regisztráltak, azonban ezidáig senki nem gondolkodott azon, hogy globális jelenségtől van szó.

Mátyás Csaba elmondta, hogy az erdőpusztulásoknak nem csak ökológiai következményei vannak, hanem társadalmiak is. Fontos felismerni szerinte azt, hogy ez egy globális folyamat, amelyre alaposan fel kell készülni és időben be kell avatkozni, hogy elhárítsák a következményeit.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.