Tudomány

Magyar írás a Nature-ben az erdőkről

A klímaváltozás miatt csökkenő csapadékmennyiség az erdőhatár sarkok felé tolódását okozza - erről szól Mátyás Csaba írása.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem kutatója, aki a fák genetikájával foglalkozik, arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyre feljebb húzódó erdők terjedő szegélyeit sokan kutatják, a visszavonuló szegélyekkel azonban kevesen foglalkoznak, pedig ez sok szempontból fontosabb lenne.

A vizsgálat egyik alappillére a 70-es, 80-as években regisztrált magyarországi tölgypusztulás, amelyet ma már a klímaváltozás számlájára írhatunk: a növekvő szárazság miatt a fák egyszerűen szomjanhaltak. A 2000-es években már jóval több ilyen esetet regisztráltak, azonban ezidáig senki nem gondolkodott azon, hogy globális jelenségtől van szó.

Mátyás Csaba elmondta, hogy az erdőpusztulásoknak nem csak ökológiai következményei vannak, hanem társadalmiak is. Fontos felismerni szerinte azt, hogy ez egy globális folyamat, amelyre alaposan fel kell készülni és időben be kell avatkozni, hogy elhárítsák a következményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik