Tudomány

Lassítja az agyat a botox

Kisimítja a ráncokat, a gondolkodás képességét viszont korlátozza a botox.

Különösen a beszédértés képességét károsítja a botoxos kezelés – olvasható a wisconsini egyetemen dolgozó David Havas és munkatársai tanulmányában, amely a Bild der Wissenschaft című német szaklap júniusra keltezett számában jelent meg.

A kutatók szerint a harag, a düh és a szomorúság jobb megértése érdekében ráncoljuk a homlokunkat. Aki azonban homlokát nem tudja a megfelelő módon mozgatni, az nem érti meg könnyen a homlokráncolással járó érzelmeket.

A kutatócsoport húsz nőt vetett alá beszédteszteknek botoxkezelés előtt és után. A vizsgálatok kimutatták, hogy a terápia után egy másodperccel tovább tartott, amíg a résztvevők megértették a következő mondatot: “Ön elbúcsúzik egy jó barátjától, akit soha többé nem fog látni”.

“Bár egy másodpercnyi késedelem nem tűnik különösebben soknak, ez elegendő ahhoz, hogy egy beszélgetés során bizonyos érzelmi ingadozások ne jussanak el a befogadóhoz” – mondta el Havas a magazinnak.

A kutatók feltételezése szerint az agynak az arcizmok visszacsatolására van szüksége, hogy irányítani tudja az érzelmeket.

Ajánlott videó