Tudomány

Figyelemzavar a növényvédőszer miatt?

Egy amerikai elemzés összefüggést talált a gyerekek figyelemhiányos zavara és a gyümölcsöknél, zöldségeknél alkalmazott növényvédőszerek hatása között.

Bár a tanulmány nem tudta igazolni, hogy a mezőgazdaságban használt peszticidek hozzájárulnak a gyerekek tanulási problémáihoz, a szakértők szerint a kutatás meggyőző.

A gyerekek különösen nagy egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a peszticidek miatt, mert testsúlyukhoz viszonyítva nagyobb terhelés éri őket ezekből a vegyszerekből.

A Pediatrics című szakfolyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint a gyerekek 94 százalékánál kimutatható volt a szerek maradványa a vizeletből. Azoknál a gyerekeknél, akiknek vizeletében nagyobb koncentrációt mértek ezekből az anyagokból, nagyobb eséllyel fordult elő figyelemhiányos zavar (ADHD).

A kutatók nem vizsgálták, hogy étellel, ivóvízzel vagy belégzéssel jutott-e a gyerekek szervezetébe a vegyszer. Maryse Bouchard kutatásvezető, a Montreali Egyetem munkatársa szerint organikusan termesztett növények fogyasztásával oldató meg, hogy kevesebb peszticid jusson be szervezetünkbe. Egy, az Emory Egyetemen 2008-ban végzett vizsgálat szerint azon gyerekek vizeletében, akik organikus élelmet ettek, egy idő után nem volt kimutatható mennyiségű peszticid.

A tanulmány egy korábbi – 2000-2004-es – kormányzati egészségügyi felmérés adatainak elemzésével készült. Az eredeti tanulmányban 1139, nyolc és tizenöt év közötti gyerek vett részt. Vizeletükben hatféle peszticid koncentrációját mérték, iskolai előmenetelükről, esetleges gyógyszerhasználatukról pedig szüleiket kérdezték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik