Tudomány

A muslica tudja, mit kell ennie

A muslicák pontosan tudják, milyen tápanyagra van épp szükségük, és táplálékfelvételüket eszerint alakítják.

A vizsgálat során kutatók speciális diétára fogták a muslicákat. Kétféle táplálékkal dolgoztak, az élesztővel dúsítottat kékre, a cukortartalmút pirosra színezték. Ahhoz, hogy kiderítsék, melyik állat mely táplálékból evett, csupán átlátszó potrohukat kellett mikroszkóp alatt szemügyre venniük.

Kiderült, hogy a szervezet tápanyagszükségletétől függ, melyik táplálékot választják a gyümölcslegyek, ezen kívül szerepet játszik a rovar neme és a nőstények ivari állapota is – írják a kutatók a Current Biology című folyóiratban. Amennyiben az állatok bőségesen el vannak látva cukorral és fehérjével, kerülik a fehérjedús táplálékot. Néhány nap fehérjeszegény diéta után azonban az élesztős, fehérjedús táplálékot részesítik előnyben. A nőstények gyorsabban váltanak, mint a hímek, a megtermékenyítettek pedig gyorsabban, mint a szüzek.

A kutatók ezen kívül rájöttek arra is, hogy a muslicaagyon belül mely molekulák felelősek a fehérjehiány felismeréséért, és a táplálkozás átállításáért. Azokat a molekulákat és idegsejteket is sikerült azonosítani, amelyek miatt gyorsabban reagálnak a megtermékenyített nőstények.

Még a gerincesekre, így az emberre is alkalmazni lehetne az új ismereteket. A fehérje- és szénhidrátfelvétel szabályzása lényeges szerepet játszhat például a táplálkozási zavarok kialakulásánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik