Tudomány

Tülke miatt lőtték le a világ legritkább állatát

Már csak néhány tucat él a jávai rinocéroszból: minden egyes példány elvesztése katasztrófa.

Nagy csapás érte az állatvédőket, miután a múlt héten orvvadászok lelőtték a tülke miatt a világ legritkább fajának, a jávai rinocérosznak egy példányát Vietnamban – közölte hétfőn a Vadvédelmi Világalap. A WWF bejelentés szerint csak néhány tucat egyed élhet ebből a fajból Vietnamban és Indonéziában, ezért minden egyes példány megölése katasztrófával ér fel.

A WWF bejelentése szerint az esetet súlyosbítja, hogy az állatot a vietnami Cat Tien nemzeti parkban, vagyis elvileg védett helyen lőtték le, majd lefűrészelték a tülkét. A hírt lesújtónak nevezte a WWF vietnami koordinátora. A világon már csak két helyen maradt néhány példány a jávai rinóból mint alfajból. Az egyik Vietnam.

A WWF nem tudja, hogy pontosan mennyi jávai orrszarvú maradhatott Vietnamban, de az évek során szerzett különféle adatok alapján úgy becsülik, hogy talán tíz, ami önmagában is jóval alatta marad annak a számnak, ami elegendő egy állat populáció fennmaradásához. A jávai rinóból, a másik fellelhető helyen, Indonéziában 40 és 60 közötti egyed élhet a névadó Jáva szigetének egyik vadvédelmi területén. Az ázsiai országokban elterjedt babona szerint a porrá őrölt tülök láz és magas vérnyomás ellen hatásos. Az orvostudomány szerint ez nem igaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik