Tudomány

Elvetélt a kihalás szélén álló orrszarvú

A kihalás szélén álló szumátrai orrszarvú megmentése központi téma Indonéziában. Annál tragikusabb fordulat, hogy egy fogságban vemhesült nőstény állat úgy tűnik, elvetélt.

Becslések szerint mindössze kétszáz orrszarvú él már csak a természetben, számuk tavaly óta a felére csökkent. Vesztének első számú okozója az orvvadászat.

Februárban óriási szenzáció történt – a nyolcéves Ratu vemhesült. A faj sorsáért aggódó tömegek reménykedni kezdtek, hogy az országban első ízben születhet fogságban szumátrai orrszarvú.

Widodo Ramono, az Indonesian Rhino Foundation ügyvezető igazgatója azonban most arról számolt be, hogy a legutóbbi ultrahangos vizsgálat alkalmával már nem látszódott a magzat – az anyaállat tehát minden valószínűség szerint elvetélt.

A szakértők azt remélik, hogy Ratunak valamikor még a hónap folyamán peteérése lesz, és újra próbálkozhatnak fedeztetésével. A nőstény azonban már az első alkalommal sem vemhesült könnyen. Amikor először találkozott Andalas nevű partnerével, az üldözőbe vette őt, és komoly sebesüléseket okozott neki. Ratunak csupán a negyedik próbálkozásra sikerült teherbe esnie.

A szumátrai orrszarvú (Dicerorhinus sumatrensis) a Föld egyik legveszélyeztetettebb emlősállata. Régóta az orvvadászok hőn áhított célpontja. Ősi hiedelem szerint szarvai gyógyító hatással bírnak, különösen a hagyományos ázsiai orvoslásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik