Tudomány

Van, aki sosem lesz AIDS-beteg

Van olyan HIV-pozitív ember, aki sosem lesz AIDS-beteg, "csupán" hordozó marad élete végéig.
Kapcsolódó cikkek

Most a kutatóknak sikerült felderíteniük, hogyan képes fellépni az immunrendszer a a vírus ellen, megakadályozva a betegség kialakulását. A jelenség egy génmutációra vezethető vissza.

A felfedezés lényege, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szervezete képes a HIV-vírust elszigeteleni és így megakadályozni az AIDS kialakulását, jelentős hajlam fedezhető fel az úgynevezett autoimmun betegségekre is. A háttérben az áll, hogy egy speciális gén jelenléte esetén az ember szervezetében olyan immunsejtek is feladatot kaphatnak, amelyek nem képesek a pontos célzásra. Ennek ez esetben az előnye az, hogy a mutálódó HIV-vírust is felismerik, így képesek elszigetelni. Hátrányuk, hogy hajlamosak megtámadni a szervezet saját sejtjeit is. Ez áll például az 1-es típusú, fiatalkori cukorbetegség hátterében, ahol az ilyen immunsejtek az inzulint termelő sejteket támadják meg.

A felfedezés azért jelentős, mert ismét közelebb vagyunk egy lépéssel ahhoz, hogy egyszer gyógyítani lehessen az AIDS-betegséget. A kutatók szerint a hagyományos módszerek helyett a megoldás valahol az emberi szervezet működésében keresendő.

Ajánlott linkek:

Megfejtették az AIDS-immunitás titkát (Index)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik