Tudomány

Ősi eszközöket rejt a jég Kanadában

Őskori vadászeszközöket hoz napvilágra a globális felmelegedés miatt olvadó sarkvidéki jégtakaró Kanada északi részén.

Az első lelet, egy 4300 éves dárdanyél még 1997-ben került elő a Yukon-folyó közelében, mégpedig a kanadai rénszarvas, a karibu megkövesedett ürülékrétegéből. Amikor a kanadai régészek vizsgálni kezdték a helyszínt, kiderült, hogy a területen a telente leesett hótömegből képződött jégrétegek közé karibuürülék rétegei ékelődtek, utóbbiban pedig jó állapotban fennmaradt őskori eszközöket találtak.

A kutatóknak három évvel később megvásárolták a Mackenzie-hegység bizonyos térségeiről készült a műholdfelvételt, és elkezdték vizsgálni a jégfoltokat. Négy évvel később a régészek egy íjat fedeztek fel. A leletnek köszönhetően a csapat elegendő támogatást kapott ahhoz, hogy négy év alatt nyolc jégfoltot vizsgáljanak át. A feltárások során 2400 éves dárdákat, ezeréves hurkos csapdát, valamint 850 éves nyílvesszőket és íjakat találtak.

“Az ürülék és az őskori eszközök azért találhatók ezeken a helyeken, mivel évezredeken keresztül a rénszarvasok itt töltötték a nyári hónapokat, a jégtől remélve védelmet a melegtől. A vadászok ismerték és kihasználták a rénszarvasok vándorlási szokásait” – magyarázta Tom Andrews, a yellowknife-i örökségvédelmi központ régésze.

A projektben biológusok is részt vesznek, akik a rénszarvasok ürülékét vizsgálva növény- és rovarmaradványokat, korabeli polleneket keresnek, valamint a karibuk élősködőiről szeretnének többet megtudni. Mások a rénszarvasok DNS-t vizsgálják, a karibuk származását és migrációját remélve megismerni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik