Tudomány

A dinoszauruszok gyilkosa visszatérhet

Angol tudósok szerint több, egymás után bekövetkező éghajlatváltozási esemény irtotta ki a dinoszauroszokat.

A közkeletű elmélet szerint a dinoszauruszokkal 65 millió évvel ezelőtt nagy valószínűséggel meteor-becsapódás vagy nagy erejű vulkánkitörés végezhetett, ám brit tudósok azt állítják, hogy az őshüllők fokozatosan, klímaváltozási sorozat következtében tűntek el a Föld színéről és ez folyamat akár ismét előfordulhat.

A kutatók a Spitzbergákon egykoron élt dinoszauruszok fosszíliáit, valamint óriási tengeri őshüllők megkövesedett maradványait tanulmányozták.

A kréta időszakot a szén-dioxid magas légköri koncentrációja, az üvegházhatás jellemezte, emiatt az éghajlat lényegesen melegebb volt, mint napjainkban. Így volt ez a Spitzbergákon is: a szigetcsoport és a sekély, meleg vizű tenger számtalan dinoszauruszfajtának biztosított ideális életfeltételeket. Ám 137 millió évvel ezelőtt a tenger váratlanul lehűlt, hőmérséklete mindössze 4 Celsius fokra csökkent. A feltételezések szerint a dinoszauruszok nagy valószínűséggel hidegvérű teremtmények lehettek, vagyis az enyhe klíma létfontosságú volt az őshüllők számára. Azok a teremtmények, amelyek képtelenek voltak dél felé elvándorolni, elpusztultak.

A plymouthi kutatók szerint a 137 millió évvel ezelőtti lehűlés csupán az első stáció volt a dinoszauruszok teljes kihalása felé vezető úton, eltűnésükhöz még egy sor éghajlati esemény járult hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik