Tudomány

Keményfejű volt a texasi dinoszaurusz

Ütésálló koponyával rendelkeztek annak a dinoszaurusznemzetségnek a tagjai, amelynek maradványait Texasban, a Big Bend Nemzeti Park területén fedezték fel.

Darren Tanke, a kanadai Royal Tyrrel Museum paleontológusa fedezte fel 2008 januárjában a dinoszaurusz-koponyatetőt. A keményfejű dinoszauruszt a Texacephale langstoni nevet kapta, azaz texasi fejnek keresztelték el, a langstoni elnevezéssel pedig Wann Langston paleontológust kívánták megörökíteni.

A tudósok szerint a Texacephale langstoni a Pachycephalosaurusok, azaz “vastagfejű gyíkok” új nemzetségét képviseli. A kutyanagyságú növényevő dinoszaurusz 70-80 millió évvel ezelőtt élt, s két lábon közlekedett. Koponyája tetején egy softball-labdányi csontdudor ékeskedett, kobakja két oldalán csontkaréj volt. Ezek a kinövések a szakemberek feltételezése szerint igen hasznosak voltak, amikor fejjel ütköztek egymásnak a Texacephale langstoni egyedei, mint teszik ezt a modernkori bölények. A csontdudorok valószínűleg tompították az ütés erejét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik