Tudomány

Ma van a Föld Napja

1970. április 22-én indult el a Föld Napja mozgalom, amely a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet.

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számtalan más “zöld programmal” ünneplik ma országszerte a Föld napját, melyet idén huszadik alkalommal rendeznek meg Magyarországon. A fővárosban egésznapos rendezvény lesz a Gödör klubban, a Geofizikai Intézet pedig diáknapot tart. A legkisebbek dolgos világnapra készülnek: a Pető Intézet óvodásainak részvételével délelőtt megtisztítják a Kútvölgyi Kórház-Pető Intézet melletti füves területet.

A Föld napja mozgalmat Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató indította el 1970-ben. Az április 22-i világnapot ma szinte az egész Földön ünneplik, az idei lesz a jubileumi negyvenedik.

Számos esemény immár hagyományosan kapcsolódik ehhez a naphoz: a washingtoni Worldwatch Institute 1990 óta minden évben erre a napra adja ki éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel.

A Critical Mass kerékpáros mozgalom szervezői is gyakran erre a napra – vagy a legközelebbi hétvégére – teszik a felvonulás időpontját. Budapesten idén április 24-én, szombaton tartják a bringás demonstrációt.

Kapcsolódó linkek:

Az alapítvány magyar honlapja (Föld Napja Alapítvány)
Minden a szombati Critical Mass-ről (Criticalmass.hu)
A Gödör Klub mai programja (VilágVeleje Produkció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik