Tudomány

Római kori temető Ács határában

A késő római korból származó település és temető egy részét tárták fel a Komárom-Esztergom megyei Ács határában egy szélerőműpark tervezett helyén.

Az egyik sírba egy, a csontváza alapján nyomorék férfival együtt kutyáját is eltemették, hogy holtában is segítse az elhunytat, egy másik sírban hüvelykujjra való, feliratos ezüstgyűrűt találtak – tájékoztatta a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat ásatást vezető régésze hétfőn az MTI-t. Egy kettős sírba két fiatal lányt temettek el, mindkettőjük feje alá kecske vagy birka első lábát helyezték. A sírokban számos ruhakapocsra is bukkantak, amelyek között hagymafejes, római és számszeríj formájú kelta formák is előfordulnak.

A leletek abból az időből származnak, amikor a rómaiak már feladták a Pannóniát, a légiók kivonultak, de a lakosság még a római hagyományok szerint élt. A sírok egy részében római testalkatú, vékony csontú, kisfejű elhunytakat találtak, másik részükben robosztus, erős felépítésűek voltak a csontvázak kelta vagy germán eredettel.

A feltárt település a közeli légióváros, Brigetio (Komárom) számára készíthetett mezőgazdasági és kézművesterméket. A falu egy azóta kiszáradt patak köré épült, a régészek megtalálták a pallóhíd nyomait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik