Kultúra

Ókeresztény bazilikát tártak fel Pécsett

Ókeresztény bazilika maradványait találták meg régészek Pécsett egy beépítésre váró területen.

Az előkerült főfalakból, pillérekből és bejárati részekből arra lehet következtetni, hogy ott a III-IV. században háromhajós bazilika állt.

A felfedezés illeszkedik azon korakeresztény emlékek sorába, amelyeknek köszönhetően Pécs a világörökség része lett. A feltárt régészeti emlékeket rejtő telek befektetője irodaházat tervez építeni a területen. A befektető nem zárkózik el attól, hogy a leendő épület műemléki funkciónak is megfeleljen majd, ehhez azonban mindenképpen többletforrást kell majd előteremteni.

Pécs ismertségéhez jelentősen hozzájárultak a korábban feltárt ókeresztény emlékek, amelyek révén a város tíz évvel ezelőtt, hatodik magyarországi helyszínként felkerült az UNESCO világörökség-listájára.

A diplomát Pécsnek ítélő Világörökség Bizottság úgy értékelte, hogy a IV. századi ókeresztény kápolnák, a temető, és annak festett sírkamrái kivételes és egyedülálló bizonyítékai egy különleges történelmi folytonosságnak, amely átfogja és összeköti a Római Birodalom IV. századi hanyatlásától a Frank Birodalom VII. századi hódításáig terjedő időszakot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik